Monday, August 29, 2011

Entry Khas Hari Raya 2011



askom...
buat semua rakyat malaysia. 
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN. 
klu ika ada tersilap cakap atau terkasar bahasa,tersasul kat mana-mana..harap
dimaafkan la ye...
ini adalah entry khas sempena Hari Raya 2011. 
harap-harap baca ye..
x secantik mane pown karya ika dibawah ni..hehe

 Tom Cruise jadi mangsa keadaan =,="



alamak kantoi ada nama 0_o" 
hari raya ni mama buat nasi berempah
dtg la ke rumah mana taw boleh rasa masakan mama ika pastu "up" dye jadi chef
hehe...


Saturday, August 27, 2011

SAYA NAK MENANG PENANDA BUKU THE SMURFS

xpernah join contest kak Nisa Kay sebelum ni. contestnye ialah The Smurfs Merchandise Contest. 
hadiahnya penanda buku kat bawah ni....



harap2 dapat..hehe...

Apa guna....

Apa guna jadi lelaki kacAK, kalau baca Quran pun merangkak-rangkAK..
Apa guna jadi perempuan cantIK, kalau Pukul 12 t.hari pun tak celik-celIK...
Apa guna umur besar panjANG, kalau Fardhu ain asas pun lintang pukANG....
Apa guna Allah bagi hidaYAH, kalau nak solat pun sikit punya paYAH...
Apa guna jadi manusIA, kalau umur Allah bagi kita sia-sIA..
Apa guna harta melimPAH..kalau nak hulur kepada yg memerlukan pun suSAH. 
pinjam ayat ni dari budak facebook jap nak buat entry... hohoho >.<
 
 
 
 
 

Friday, August 26, 2011

boleh ke buat header guna paint?

hampir-hampir ketinggalan teknologi lama disebabkan pengaruh photoshop *muhong jap*. selalunya orang nak buat header guna photoshop betul x... ni haa nak tunjuk skit bahawasanya paint pun boleh pakai buat header tau. "boleh ke buat header guna paint?" sape x boleh.... ika buat boleh pun. cuma xletak di header blog jela... x caye buktinya ni :                                                                       


1.






2.






3......

jeng..jeng..jeng....



hamek ko x caye sangat...
sempoi ark....cantek ark karya MissVanilla ni. siap ade love n bintang2 lagi... menarikkan...
try la cuba. mner taw berkenan dihati nak buat n then letak kat header blog kann....



komen n like yer ^_^
wassalam.....


Nuffnang Celebrates BlogDay!


askom.... pasti semua sudah tahu tentang Nuffnang nak Sambut Hari Blog betul x.. haa...bagi yg nak join jadi sebahagian daripada Hari Blog 2011 yg dianjurkan oleh Nuffnang ni bolehlah rujuk bahasa mat salih kat bawah ni:



Here’s how you can be a part of Blog Day 2011:

1. Spot 6 new blogs that interest you the most, preferably blogs which are different from your own culture, point of view and attitude.
2. Share with us why you have recommended those 6 blogs – are they funny? Do they tell unusual stories? Maybe the photos are out of this world?
3. Publish your blog post about your 6 recommendations by 11.59 pm, 31 August 2011.
4. Fill in your details in the form below to submit your entry. *yg butiran tu klik SINI*

The best part about Blog Day? You get rewarded if your recommendations get us raving over new awesome blogs! The Nuffnanger with the best recommendations will be our Featured Blogger of the Month for the month of October. Yes, you read that right! We will announce the results on the 2nd September!

anda WAJIB! klik NuffnangCelebratesBlogDay untuk maklumat lanjut ^_^



ika tukang promote jer... join nye tidak...hehe




Thursday, August 25, 2011

KHATAM AL-QURAN


KHATAM AL-QURAN ... Murid-murid Sekolah Rendah Agama (SRA) serta Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) membaca Al-Quran pada majlis Khatam Al-Quran di Masjid Negara di Kuala Lumpur, hari ini. Seramai 4,000 pelajar dari SRA dan KAFA membaca ayat-ayat suci Al-Quran yang dianjurkan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan. - dari BHarian.

ika pernah masuk kelas Kelas KAFA jgk time sekolah rendah dulu.
tp x lar sehebat mereka dalam gambar ni..

gud luck adik2... semoga berjaya menuntut ilmu agama ye. ^_^

nak raya dah!!

 *culik dari yahoo je*


sekolah ika start cuti hari jumaat esok seminggu termasuk hari raya sekali. waa mesti berat nak meninggalkan kawan sekolah selama seminggu. haha rindu x bertempat. tapi raya boleh jumpa lagi time kunjung mengunjung dari rumah ke rumah sesama kwn sekolah.

raya ni ika nak menikmati baju raya yg cantik2, kuih-muih yg sedap2 ....pastu...pastu... ade sampul raya penuh duit kertas.. <== *mata duitan* ape2 pown mesti kena meriah jgk lah raya ni.
bukan ape, cuma hari raya kan setahun sekali. jadi kita haruslah menikmatinya dgn penuh meriah betol x. xkan la raya je harus meriah, tp sambutan hari Merdeka harus disambut meriah juga. I LOVE MALAYSIA!

baju raya ika baju kurung moden. tp ika nak cari baju kurung yg jenis biasa tu tp xde jual. baju kurung biasa tu senang nak duduk bersila. klu mcm kurung moden tu kdg2 dye ketat dekat paha jadi klu nak duduk bersila takut koyak plk nanti.

ermm...baju raya korang brpe pasang. ika satu je... huhuk sedih... tp syukur la jgk ade baju nak pakai dari xde langsung.

mcm mner la nasib org miskin sekarang. dah dapat beli baju raya ke belum? kuih raya dh ade ke x? hurmm xtahu la nak buat cmne. kesian kat mereka.
klu ade sesape yg kaya, bantulah mereka yg kekurangan ni. biarlah mereka dapat beraya macam dengan org lain jgk. xpown hulurlah sedikit derma untuk mengurangkan beban mereka.




JOIN ChurpChurp Now!




Now you can earn rewards by sharing through facebook and twitter with #ChurpChurp! How cool is that?

Wednesday, August 24, 2011

karya MissVanila: cuba kebas GF orang.

lukisan ini mengisahkan tentang org ke3 yg cuba kebas gf drpd si bf tu. xtahu la ape yg org ke3 tu nak dari gf tu.. siap kata "i like u" lg. nasib baik gf tu ingat lg bf dye. gf tu kata "ooo..i like my bf". padan muka org ke3 tu. xpasal2 nanti org ke3 tu kena sembelih dgn si bf tu. patot la org ke3 tu x gi terawih rupa2nye cuba ngn menggatal dgn si gf tu ye....



citer ni ika buat khas untuk kak NurAtyqah .
sorry.. ika tokok tambah ckit.. sbb nak buat citer.
haha..dan jgn marah ye letak nama akk kt sini...

wordless wednesday 2#





Merdeka VS Hari Raya
mner paling power sambutannya?

nafsu semakin meningkat!

selama ni ika duk makan juadah berbuka dengan kuih-muih n nasi berlauk je.... teringin juga nak tukar selera. ika nak makan makanan yang something rasa lebih delicious. klu boleh tiap2 hari nak makan yg sedap2 je. mau xnyer. tiap kali nak makan juadah berbuka mesti kuih-muih rasa tawar. mentang2 la tuan gerai xboleh nak rasa sbb berpuasa. kuih yg rasa tawar tu pown dijual jgk. harga sama ja. mana adil!
dh la kuih tu rasa tawar pastu jual dgn harga yg mahal plk. suruh ketuk ketampi bru taw....

back to the story....
ni haa nak tunjuk makanan yg ika kata delicious tu.
makin meningkat nafsu bila tengok gambar nihh.


 Burger Ablong. teringin nk makan. tp xpe mmg rajin duk beli pun. 
sedap oww kuah blackpepper dye. TERBAIK dari ladang.

yg ni mmg xpernah makan. nmpk sangat mcm jakun. tp ika teringin nak makan. nak taw macam mana
rasa dye. sedap ke tawar ke. klu sedap boleh gk ika oder 30 bungkus buat kenduri untuk blogger2. hahax

dari bulan lepas lagi ika mintak dekat mama suruh bawa balik chicken chop. tp sampai sekarang belum lagi.
mama kata tunggu semua kaum kerabat *anggota keluarga* pulang ke rumah. baru dye ajak semua pi makan chicken chop dekat restoran tauke mama. nasib baik restoran tauke klu restoron mama ika sendiri, dah lama ika bedal semua makanan kat situ. 



macam mner. terliur x tengok makanan kat atas ni. korang mesti nak. ika lagi2 nak.
semakin hari semakin nafsu meningkat kerana mengidam makan makanan yg sedap.




klu ika jadi chef dan ada restoran sendiri. ika akan bawa blogger2 makan 
dekat restoran ika. nama dye "MissVanilla Restaurant" ==> angan2 minah jenin =,="
 

Tuesday, August 23, 2011

Michelle Phan jurumekap yg superb!

semasa tengah cari video cara2 mekap dlm youtube mmg time tu lngsng xknal spa tu MichellePhan. dlm bnyk2 video mekap kt youtube tu, video MichellePhan yg ika tertarik. xtahu kenapa. maybe kerana cara mekap yg dye tunjuk tu mmg menakjubkan. dye seorang profesional dan terkenal juga. dilamar untuk jadi jurumekap Lancome Paris kerana cara dye mekap memang superb!
klu ade yg xkenal, jom kita knl2





bukan cara mekap dye kat org sje cantik,tp Michelle Phan pun mmg cantik jgk.

antara video dye dekat youtube:


spe nak pergi dating waktu valentine day, bleh la rujuk cara dye mekap.

kenapa ika kata dye superb,sebab video dye yg ni mmg nmpk mcm laday gaga. incredible!

spe yg nak mekap secara mudah dan simple. kena tengok video ni.


ika ni bukan pandai mekap sngt cuma tempek bedak sikit2 dh cukup dh....
tp klu nak mekap mcm MichellePhan ni mmg ika x setanding dye lar. dye tu hebat.
tp klu korng nak ika mekapkan korang mcm badut sarkas boleh gk. sebab yg tu mmng ika pandai.

ok sudah lah..penat nak citer. jap gi mcm2 ika mengarut.
ni haa maklumat lanjut tentang si MichellePhan tu:

MichellePhan youtube channel:


klu korang berminat nak mekap dgn lebih cantik2 baik korang rujuk dye. sebab tutorial mekap dye
dlm youtube mmg bagus.


hurmm yg tu jer ika nak habaq...ehh2.. yg tu je ika nak citer. *ckp kedah plk*
bye..askom....

iklan malaysia yg ika rasa lawak

sedih gila mamat tu. dye cuba nak takutkan gf dye, tp gf dye yg buat dye takot.
mcm gigi kuda ika tengok.

kerana satu kentang je mamat tu bg kt ikan.... 
pakat semua orang2 kt situ terjun dlm sungai nk mkn kentang tu.
haha...ini yg paling best!

iklan ni mmng lawak n romantis. kesian gila cicak tu
sanggup terjun untuk mempertaruhankan nyawa menyelamatkan kekasihnya
yg mati tu...

Monday, August 22, 2011

jejalan g tesco dekat plaza tol alor setar

*xde foto. sja letak gmbr ni buat perhiasan*


kelmarin ika,mama n abg cik p Tesco dekat plaza tol alor setar *xtaw nama tesco tu*.   Tesco tu masih baru lagi. ok la jgk Tesco tu.. dye satu tingkat ja. xde tingkat atas dh. parking bawah tanah or atas bumi ke mmg xde kat situ. hanya ada tempat parking di luar sja. tempat parking pown kira luas jgk senang skit nak letak kereta.
ketika masuk ja ikot pintu besar tesco tu terus jumpa kedai jual "anything". nama kedai xtaw tp yg ingat pun hanya barangan dlm tu ja. kedai tu sebelah kanan. banyak barang yg dye jual... contohnya... kasut,beg,baju,skirt panjang dan sebagainya. kesemua barang yg kedai tu jual hanya untuk perempuan ja. klu korang teringin nak g kedai tu dtg la tesco baru di kedah ni. *mcm promote tesco la plk*

bila tengok itu x best,ini x best.. abg cik terus ajak ika n mama makan kt area situ. makan pun bukan mkn nasi tp makan aiskrim. abg cik belanja... sedapp oww... nak ker? jap tengok... alo kesian..dh habes dh...
ika habiskan semua aiskrim tu tp mama dye x mkn cone tu sebab keras sngt. kacang pown dye x sentuh.

habes sudah mkn aiskrim terus  jejalan tengok kedai lg... dlm duk tengah jln tu terserempak pula dgn kawan lama time sklh rendah dlu. nama dye Wan Yusra. pastu kami bersalam, ckp sikit n then blah.... 
dekat tesco, mama hanya beli beras, ayam, maggi kari, chocolate cadbury n ade lg selebihnya yg ika lupa.
chocolate cadbury tu x de sape yg makan lagi hari ni.  ika pun tunggu berbuka jap gi baru makan.



******************************************


ape juadah berbuka korang setiap hari. sedap x? 
klu ika minta korang hantar juadah tu dtg ke rumah boleh?
hehe...

Sunday, August 21, 2011

ape yang anda fikirkan?



apa yang anda fikirkan?

-keluarga?
-raya?
-pmr?
-kekasih?
-kawan?
-saudara?
-spm?
-cikgu?
-missVanilla? hehe...
-henfon?
-camera?
-pulau?
-tasik?
-kuih?
-nasi? 


OR


-blog?
-facebook?



sebenarnya ika xde keja sbb tu nk buat keja merapu je... mcm yg ika ckp masih tiada idea lg nk menulis entry. klu raya nanti maybe penuh idea yg dtg kot...jad tunggu la hari raya tu...huhu..*tengok dulu*
kdg2 duk sja korang fikirkan ape? klu ika tentunya nasi. sebab lapor laa.... klu xde nasi xbertenaga nak tulis entry... *alasan*


Saturday, August 20, 2011

Wanita godam laman web hina Nabi

askom....
x ku sangka ada juga yg baik hati. sanggup pi godam laman web org lain kerana hina Nabi kita...
Congratulations untuk wanita tu.

****************************************************************


DAMMAM: Seorang wanita Alkhobar yang kini menuntut di Amerika Syarikat dipuji kerana mengambil inisiatif memusnahkan 23 laman web Denmark yang menghina Nabi Muhammad SAW, lapor akhbar Madinah kelmarin.

Nouf Rashid memberitahu akhbar berbahasa Arab itu yang beliau menggodam laman web Denmark itu yang mempunyai rujukan kartun Rasulullah bersama laman web lain yang kandungannya turut diragui menurut pandangannya.
Gadis itu berkata beliau turut memusnahkan sejumlah laman web lucah dan menggodam sistem komputer lelaki muda yang cuba menggugut gadis dengan mengancam menyiarkan gambar peribadi mereka.
Akhbar Arabnews melaporkan gadis berkenaan mendapat kemahirannya dalam bidang itu kerana minatnya mempelajari perkara baru dalam lapangan teknologi maklumat.

Nouf berkata beliau menceburi dunia penggodam untuk menyelamatkan gadis yang diugut lelaki yang mahu berkahwin dengannya dan memperoleh gambar peribadi gadis itu. Rakan mangsa meminta Nouf mencari penggodam di Amerika bagi menyelamatkan gadis itu.

“Malah, saya menghubungi beberapa rakan penggodam di universiti dan belajar seni menggodam,” katanya. – Agensi
 
*******************************************************
bukan malas nak menulis tp ika dlm kebuntuan kerana xde idea nak menulis cerita... 
Harap Maklum....

Friday, August 19, 2011

Ramai sudah berlapar, 'berpuasa' sebelum kedatangan Ramadan


Sekumpulan lelaki di Palestin berbuka puasa dengan juadah ala kadar


Ramai sudah berlapar, 'berpuasa' sebelum kedatangan Ramadan

DUA minggu sudah umat Islam di seluruh dunia menunaikan ibadat puasa. Rata-rata gembira menyambut Ramadan, beramal ibadat serta menikmati pelbagai jamuan lazat ketika berbuka. Namun pada masa sama, ramai rakan seagama di sesetengah negara diuji iman mereka termasuk dilanda bencana, ancaman peperangan, keganasan serta kebuluran.
Katakan apa saja terhadap masalah yang dihadapi mereka - musibah, bala, pembalasan Tuhan - hakikatnya hanya mereka yang tahu betapa perit menjalani ibadat dalam suasana tidak selesa.
Di Somalia, rakyatnya menderita, perut kosong akibat kebuluran yang semakin memuncak, bumi Iraq pula dilanda kepanasan melampau, keganasan terus membelenggu Palestin, Libya, Syria dan Yaman, manakala hanya di seberang Sungai Golok, keamanan di Selatan Thai masih belum dicapai.

Masalah kebuluran di negara paling utara di benua Afrika menyaksikan puluhan ribu penduduk Somalia terpaksa melarikan diri ke kem pelarian di Kenya selepas kampung mereka dilanda kemarau dan tiada lagi makanan akibat cuaca terlalu panas.

Seorang pelarian, Mohammad Mohamud Abdulle, berkata mereka tidak boleh berpuasa seperti tahun sebelumnya kerana tiada makanan, lalu melarikan diri ke Kenya tetapi apa yang menunggu rupa-rupanya lebih buruk berbanding kampung halaman.

“Semua ahli keluarga saya lapar dan saya tiada apa-apa untuk memberi mereka makan. Di kem (pelarian) ini, masalah kebuluran dua kali ganda lebih teruk berbanding di kampung asal saya,” katanya.
Nur Ahmad, bapa lima anak yang berhijrah ke kem itu beberapa bulan lalu, berkata mereka sebenarnya sudah lama `berpuasa’ sebelum ketibaan Ramadan lagi.

“Saya tidak berpuasa kerana tiada apa mahu dimakan ketika sahur atau berbuka. Malah, kami sebenarnya sudah berpuasa berminggu-minggu dan berbulan-bulan sebelum kedatangan Ramadan lagi,” kata lelaki ini yang kematian isterinya ketika melahirkan bayi mereka, tahun lalu.

Data Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan lebih 11 juta penduduk di utara Afrika memerlukan bantuan makanan, tidak termasuk 2.2 juta orang lagi di selatan Somalia yang dikawal Kumpulan Al-Shabaab, rangkaian militan al-Qaeda.

Bagaimanapun, Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, minggu lalu mengumumkan mereka sudah mengagihkan makanan kepada 162,000 orang di kawasan diperintah pemberontak di selatan negara itu manakala agensi makanan PBB menambah jumlah bantuan makanan kepada mangsa berkenaan.

Sejak minggu lalu juga, Program Makanan Sedunia (WFP) sudah menghantar lebih 80 tan makanan kecemasan kepada anak-anak yang kekurangan zat di Mogadishu dan daerah Doolow di selatan Somalia.

Itu kisah kebuluran, nasib mangsanya mungkin berbeza dengan umat Islam di Palestin yang berpuasa ketika ancaman daripada rejim Israel tidak pernah terputus. Rejim tidak henti-henti melakukan keganasan dan sekatan tanpa mengira bulan puasa atau tidak.

Di Selatan Thailand, keganasan terus meningkat pada Ramadan dengan militan terus menyerang penduduk Islam. Minggu lalu saja, empat orang Islam ditembak dalam beberapa siri serangan termasuk guru agama berusia 39 tahun ditembak ketika mandi di rumahnya manakala sepasang suami isteri lingkungan 30-an dibunuh ketika menoreh getah di Pattani.

Di Yala, seorang sukarelawan tentera berusia 38 tahun ditembak ketika sedang memandu. Turut terbunuh seorang wanita yang menjual ikan di pasar pinggir bandar Narathiwat, 4 Ogos lalu.

Lain pula kisahnya di Iraq. Walaupun ada makanan untuk berbuka, panas melampau mencecah 52 darjah Celsius menjadi cabaran besar kepada umat Islam di sana. Suasana siang sepi kerana rakyat berkurung dalam rumah bagi mengelak cuaca panas yang boleh menyebabkan kulit seakan terbakar dan paru-paru mengecut.

Suhu di Iraq kali ini berbeza daripada biasa menyebabkan kerajaan mengisytiharkan cuti sehari pada hari pertama berpuasa bagi membolehkan kakitangan kerajaan berteduh di rumah masing-masing.

“Sejak kecil memang biasa cuaca lebih panas pada Julai dan Ogos, tetapi tahun ini suhu lebih panas dan lebih teruk lagi kerana bekalan elektrik dicatu menyebabkan kami tidak boleh berteduh dan menyejukkan badan dengan pendingin hawa.

“Namun apa juga suasana cuaca tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak berpuasa... mahu atau tidak, ibadat ini perlu dilakukan kerana ia sesuatu yang wajib,” kata Nawar Mohsen, 53, pemilik kedai cat kenderaan.

Pada hari kedua Ramadan, suhu di Baghdad meningkat kepada 51 darjah Celsius manakala di bandar selatan, Diwaniya, naik kepada 52.1 darjah Celsius. Ada rekod mencatatkan suhu di sesetengah kawasan di negara itu meningkat kepada 55 darjah Celsius.

Seperti dijangka, Ramadan di empat negara di Asia Barat iaitu Libya, Syria dan Yaman terus diancam pergolakan yang semakin memuncak dengan Syria dilihat menuju ke arah perang saudara apabila tentera kerajaan menembak penunjuk perasaan selepas solat Tarawih yang menyebabkan berpuluh-puluh orang cedera.

Begitu juga di Libya, umat Islam di sana berpuasa dengan ancaman serangan udara tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang mungkir janji untuk tidak menyerang pada Ramadan. Serangan udara terbaru dilapor menyebabkan anak lelaki pemimpin Libya, Khamis al-Gaddafi, 28, terbunuh.

Bagaimana pula nasib saudara seagama kita di Kashmir, Pakistan, Afghanistan dan beberapa negara lagi?


dipetik dari: BHarian.

**************************************

sedang kita menikmati juadah berbuka puasa ada juga yg tertinggal untuk berbuka bersama-sama iaitu saudara seagama kita. kita semua berpuasa di bulan ramadhan ada juga juadah untuk dimakan tetapi mereka tiap2 hari berpuasa langsung tiada apa untuk dimakan. 
jadi sama2 kita renungkan nasib mereka.

Thursday, August 18, 2011

SAYA BLOGGER PRIHATIN




reaksi time dpt keputusan Trial Exam PMR

 askom..
reaksi ini sekaligus membuatkan ika berasa mengada. klu lebih pnjng lg mengada-ngada lah..
korang pown buleh buat cmni gk.hehe....(baik xpyh)


*belajar xberi tumpuan*

  • hbes exam tawakal la nohh supaya allah beri yg TERBAEK! *bodek lettew*
  • penuh keterujaan ==> *sangat takut bak PMR sebenar*
  • ambil result buat muka monyok biar cikgu tengok mna taw buleh dpt markah lebihh... *sama sekali tidak :'( *
  • dpt result sila duduk kerana time tu la nk fikir kenapa cikgu buat cmni *kecewa la derr*
  • dpt result elok ja wajib duk diam. jika xmo org pikir *bangga dh lettew*
  • pi check kt kwn mna taw depa markah lg tinggi *jenis yg terbiasa dh*
  • klu dpt result yg terok, bangun n pukau cikgu. *jgn pukau, bodek sudaa*
  • tengok sekali lg result tu klu xpuas hati. takot kalau2 esok tu p bunuh diri plk
  • jgn menangis kerana sekolah xmampu menanggung air mata. paling tidak pown banjir.
  • balik rumah mengadu kt pakcik BLOGGER agar perasaan diluahkan disini... SINI!
  • pastu baca muka buku agar dpt link kan entry ni kt org ramai *heboh kata tengah sedih*
  • xberani nk citer keputusan result kt mama takot kena SOUND mengalahkan HARIMAU!
  • last-last makan x lalu, mandi x basah AKHIRNYA kebuluran dan busuk yg amat ==> jgn percaya!

apa yg ika nak ckp sama seperti apa yg ika buat. tapi bab2 something yg merapu tu nmpk sngt penipu.
tapi ika punya result xlar xterok sngt pun... SEDERHANA JAA...

apa2 pown the story is over
wassalam..bye

Tuesday, August 16, 2011

jom belajar bahasa korea

askom...
hari ika nk memperkenalkan bahasa korea untuk korang semua. mne la tahu diantara korang2 semua ada yg nk p belajar kt korea ke atau teringin belajar sj2e ke kan... hanya ikut je setiap perkataan dlm ni.... mungkin ada sedikit sebnyk yg kita buleh dpt pelajari dlm bahasa korea.

 
 
Relative Titles – 친척과 관계된 호칭


Older Woman – 아주머니 – ajumni (aunt) [Polite]


Older Woman – 아줌마 – ajumma (auntie) [Less Polite]

Older Man – 아저씨 – ajussi (Uncle)

Elderly Woman – 할머니 – hal muh ni (Grandmother) [Polite]

Elderly Man – 할아버지 – hara buh ji (Grandpa) [Less Polite]

Father – 아버지 – ah buh ji

Father in law – 시아버지 – shi ah buh ji

Father in law – 장인어른 – jang in uh reun

Dad – 아빠 – appa [Informal]

Mum – 엄마 – umma

Mother – 어머니 – uh muh ni

Mother in law – 시어머니 – shi uh muh ni

Mother in law – 장모님 – jang mo nim

Siblings – 손위 형제 자매

Older Sister – 언니 – unni (If the speaker is female)

Older Brother – 오빠 – oppa (If the speaker is female)

Older Sister – 누나 – nuna (If the speaker is male)

Older Brother – 형 – hyung (If the speaker is male)

Younger Sibling – 동생 – dong saeng (Regardless of speaker’s gender)


Ucapan Selamat

Good morning = annyong haseyo

Good afternoon / good evening = annyong hashimnika

Good bye = annyonghi kasayo

( to person leaving ) = annyonghi kashipshiyo

Good bye = annyonghi kyesayo

( to person staying ) = annyonghi kyeshipshiyo

Good night = annyonghi jumushipsiyo

How are you = ottosimnika





na = I ( informal )

nae = I

naneun = I / me+ nun ( topic marker )

naega = I / me+ ga ( subject marker )

naye = my / mine

yongwon = eternity

shippo = wish

hamke = together

irokhe = like this / this how to

dangsineul = you

kudae / gudae = you

saram = person

no = you ( informal )

noye = yours

uri = we

naege = me



sarang = love

wae = why

sesang = world

joahaeyo = like

miwohaeyo = hate

gomapseumnida / khamsamnida = thank you

mianhamnida = i am sorry

joesonghamnida = i am very sorry

naneun ...haeyo = I feel ( am )...

chorom = like / as

komawoyo = thankful

nomu = too

onje = when

chigum = now

haengbokhaeyo = being happy

jakku / dashi= again

imi = already

mahni = a lot

unmyong = fate

chongmal = really / the reality / the truth

arayo = knows

araso = understand / do you understand?



haesal = sunlight

jebal = please

hago = does

anha = no

aniyo = it is not

ye / ne = yes

andwae = it is not

nun = eye

mori = head

moriga = headache

shimjang = heart

opso = does not exist, none, not here

...apayo = i have a....

..yeyo = I have...



jagi / yobo = darling,honey,sweety

easy = swiwoyo

himdeureoyo = hard

pabo = stupid

modeun = everything

hajiman = but

motjoboyeoyo = handsome

nan nomu haengbokhan gol = i'm so happy

maum = mind / spirit / will

nul = always





* OTHERS :

abeoji = father

eomeoni = mother

appa = daddy

eomma = mommy

halmeoni = grand mother

harabeoji = grand father

aein = seetheart

yonin = couple

yonae = dating

namjachingu = boyfriend

yojachingu = girlfriend

chingu = friend
 
 
 
 cmne... hbes dh bca... mesti dpt sesuatu kan dlm bhsa korea ni... :)



dipetik dari entry: Diari moden


Monday, August 15, 2011

MALAPETAKA 2012??? PERINGATAN UNTUK KITA SEMUA-RAMADHAN 2012


Ketika bangsa Yahudi sedang asyik mencipta filem 2012 dan mentafsirkan akan berlaku malapetaka hebat dunia pada tahun 2012,sebenarnya Rasullullah s.a.w. telah memberi peringatan kepada kita lebih awal cuma kita yang terlepas pandang.





 
 UPCOMING IMPORTANT ISLAMIC DATES
 
2010 Calendar
Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
Aashura: December 27, 2009
Ramadan: August 11 - September 8, 2010
Eid ul-Fitr: September 9, 2010
Hajj: November 14 - November 17, 2010
Eid ul-Adha: November 16, 2010

2011 Calendar
Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
Aashura: December 16, 2010
Ramadan: August 1 - August 29, 2011
Eid ul-Fitr: August 30, 2011
Hajj: November 4 - November 7, 2011
Eid ul-Adha: November 6, 2011

2012 Calendar
Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
Aashura: December 5, 2011
Ramadan: July 20 - August 18, 2012
Eid ul-Fitr: August 19, 2012
Hajj: October 24 - October 27, 2012
Eid ul-Adha: October 26, 2012

Cuba kira,1 RAMADAN pada tahun 2012 jatuh pada 20 JULY hari jumaat,jadi 3 AUGUST 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat juga.Sama dengan hadis nabi mengenai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 RAMADAN .

Berdekatan bumi ini yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur,kehadiran satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 sahaja.(yang NASA Amerika memberitahu pada 21-12-2012 planet X akan lintas berdekatan bumi).Adakah kita semua ini tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.............cuba kita tengok hadis nabi di bawah ini dan kenyataan mengenai kalender Islam 2012.

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal. Kami bertanya: "Suara apakah itu, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan hancur binasa".

Selepas membaca artikel ini,terpulang kepada sesiapa hendak percaya atau tidak.Hakikatnya sememangnya hari kiamat itu tidak diketahui dengan tepat bila akan berlaku tetapi tidak salah sekiranya kita menjadikan motivasi,inspirasi,kajian,peringatan Rasullullah s.a.w. ini supaya kita lebih sentiasa bersedia sebelum tiba hari yang tiada gunanya takhta,harta,isteri,rakan-rakan,kad kredit,kereta,saham dan niaga.

Entry dari:  http://sebagairenungan.blogspot.com/

Saturday, August 13, 2011

hujan oh hujan



askom....

hujan merupakan anugerah tuhan yg semulajadi. jadi setiap kali hujan, semua org rasa happy. kadang2 bg sesetengah budak kecil mrk sungguh rasa bahagia dpt main hujan kt luar rumah. tp bila dh demam esok tu terus fobia nk main hujan... *pasal fobia tu mmg ika tipu*

sungguh swonoknye dpt main hujan. antara permainan yg ika main semasa hujan time kecik2 dulu tu dimana ika dan rakan2 main baling air yg diisi dlm plstik sampai penuh pastu ikat and then baling kt kwn2... spe kena basah ler baju dye... haha syok2... xpe mmng dh basah pun. nama pown kena hujan. HAHAHA....
bila dpt je kat ika air tu mmng ika main kecoh r... masukkan je air longkang pastu baling kt kawan..... muahaha padan muka mrk....mrk xtahu yg ika baling air guna air longkang. yela air longkang tu kan kena masuk air hujan jd xlar nmpk mcm hitam sngt....agak2 jernih gitu... *jahat x ika*


 tp yg padan muka tu adalah ika sebab sesesonang je keluar rumah main hujan. xpasal-pasal kena marah dgn abg cik. sedih siottt... xdpt main ngn kwn2 kt luar lg.... maklum larh diantara yg kwn2 yg dok main hujan tu hampir kesemuanya lelaki2 belaka. ika sja pompuan. -yela ika pasrah.... :(


dlm kita duk swonok main hujan ni jgn lupa plk yg hujan ni boleh membawa bencana.
antaranya seperti gambar dibwh nih....




kita xtahu samada hujan ni turun bnyk ke sikit ke.... tp tengok2 esok tu dh banjir. melimpah satu rumah... kan dh bertambah derita...
yg paling derita ialah rakyat2 Somalia tu. mula2 mrk happy je hujan turun.tp bila hujan dh jd teruk, habis semua khemah2 mrk rosak.... x sampai ati ika tengok.

mmg la hujan adalah anugerah dari tuhan. tp klu tuhan nk jadikan ia bencana, maka bencana la ia....






kdg2 ika tulis mcm budak sekolah rendah pown ada.


Friday, August 12, 2011

boleh x jangan letak togey banyak2

boleh x jangan letak togey banyak2
dalam kueyteow saya. saya x suka larhh...

 *biar kuahnya bnyk buleh gk hirup jgn togey bnyk sudaa*

banyak manusia sekarang ni yg jual kueyteow suka sngt letak togey bnyk2.... rimas taw...
tiap kali nk makan mesti kena halau togey tu dulu letak kt tepi. klu nak buh pown jgn la smpai penuh satu pinggan. tu pown kdg2 sesetengah gerai letak togey sampai xberapa nmpk kueyteow. ni nk jual kueyteow ke togey haaa.... 
  agak2 r....pelanggan yg nk makan tu pun rasa seksa jugak

hah satu lagi untuk kebersihan pula sila buang kulit hitam kat togey tu.... 
nmpk sngt pengotor...


maaf,ika bukan nk mengata tapi nk habaq ja....
for your information, ika merupakan peminat  setia kueyteow.... xkiralah char kueyteow ke kueyteow goreng ke...
yg pasti..... 
setiap makanan yg saya nk makan tu 
haruslah sedap,bersih n terjamin kualiti nye... *mcm juri la plk*
 tp klu x.... ika reject kueyteow tu.

sekian wasalam....  


 

waa syok nak raya



askom... 
waa belum habis bulan ramadan sudah rasa nk raya...
kerana pernantian sudah tiba setahun sekali dimana anak2 mama semuanya akan pulang ke rumah! 
abg long dari Penang, abg ngah dari Melaka,abg cik dari Jitra cepat2 press motor balik mai Aloq Staq. 
yg abg ngah tu cepat skit cari tiket klu dh hbes pakai costum ironman terbang ja mai sini selesai masalah..
ika xpa... mmng sedia ada kt rumah...-*anak keempat la* hehe... 

tudia semua pakat kelamkabut nk pulang Aloq Staq biasalah nak raya katakan....
hurmmm x sabar rasanya nk pakai baju raya, telan kuih raya, main mercun raya *mna ada mercun nama raya!*
pastu...pastu...pasti ramai org dtg rumah contohnya jiran2 tertangga,sanak-saudara kawan2 dari sekolah...
isshhh pape poWn mesti best punya r...

dlm duk citer pasal mercun ni teringat pulak time ika kecik2 lg buas dlu... 
ade satu ari tu ika n kawan2 pi padang mainan nak main meriam moden *pakai tong cat*
tugas ika kena ambil "kabat" letak kt atas rumput 
and then tuang air atas kabat tu.
 lepas kabat tu berasap ika letak tong cat atasnya yg dh siap ditebuk lubang.
pastu kawan ika suruh ika duduk atas tong tu biar asap xkeluar kt lubang,

yg kawan ika tu plk sediakan kayu panjang yg dililit kain batik di hujung kayu 
siap tuang minyak petrol lg atas kain tuh... hbes berapi kain tu time kitorg cucuh dgn petik api.
kwan2 yg lain suruh ika bngun lari cepat2.... 
sbb mrk nk letak kayu berapi td kt atas lubang tong cat tu...
lepas tu nk tahu ape terjadi....


keboom!!!....

 
*bukan mcm ni sngt*

 meletup kuat beb.. bunyinya buleh membuatkan nenek2 kena serang jantung woo....
tp kitaorg buat tak heran je yg ingat pown hanya sownok jaa.... yeahhhh!
kitaorg BERJAYA!!! syabas kekawan ku semua atas kerjasama anda....


tapi untuk pengetahuan anda semua...

please don't try this at home!


kerana mercun ni bukan sahaja membuat anda cedera tp akan menyebabkan anda 
terlantar di hospital juga.
jadi jika nak selamat tolong jauhinya... 
klu degil jugak sahih kena raya kt hospital....
padan muka! baru nak taw langit tinggi ka rendah.


pastu...









pastu....












habis citer...



 


 

 
 

Thursday, August 11, 2011

Monday, August 8, 2011

tiada entry untuk minggu ni


 askom..
 Maybe ika xdpt buat entry baru untuk sepanjang minggu nih.
start dari kelmarin iaitu ari ahad sampai ari khamis ni....
sbb ika ada Peperiksaan Percubaan PMR.
huhux sedih.... :'(
 td ika update blog. xtahu plk ramai yg 
visit blog ika n ade yg jadi follower ke 100!
tq so much!
hari ini ade entry panas dari seorang pemuda..hahax
dengar kata kecoh satu blogger tentang berita nih
try klik bawah ni

hope korang enjoy reading.....

Friday, August 5, 2011

Beast- YOSEOB!! awak sangat comel!!!!

askom....
korang buat ape? posa full x?
klu full, ade satu benda ika nk tunjuk ni....
kenal ark YOSEOB? laaa yg kumpulan Beast tu r.
knpe dye comel sngt haaa. yoseob diantara paling sweet! dgn fans kemain friendly gilerrr....
ni dye punya gmbar.









cepat sorak! cepat sorak!....YOSEOB! YOSEOB!YESEOB!.....



baru-baru ni Beast ade buat konsert kt malaysia kan..kan...
ade satu video ni...
video yoseob dgn fans dye *perempuan*
sweet gilerr yoseob dgn perempuan tu....
memang friendly betol r yoseob ni. mmng xsalah lg...
korang kata per? x caye? betul xcaye?
x caye sudaaa.... ika ade bukti...
cer tengok nihh.... 


  

 



hah! dh puas tengok bukti yg ika tunjuk. cmne percaye ke x.

ade satu lg video yoseob buat PEEK A BOO dgn mimik muka cute sngt2
tengok bwh ni




untuk yg terakhir buat yoseob. harap2 dye bace... ngee =,=


"saranghaeyo to yoseob. we love you!"

Thursday, August 4, 2011

wallet baru. nmpk mahal tp murah!

askom....
you're under arrest. lift both hands up and keep quiet. dengar cite sye dulu...haha. maaf sye bukan polis. hanya manusia biasa je huhu. benda pertama yg ika nk citer ialah tentang wallet tu. dh taw dh kan ape tajuk kt atas tu. klu korang tahu pastinya korang dh phm hehe. harini ika beli wallet drpd kwn ika namanye Mimi. swonok tengok wallet dye tu..cantek2...murah2... n ade benda lain sama dye jual. cthnye: pengepit rambut, cekak rambut n termasuklah wallet2 tu.... rambang mata smpai ternganga mulut owww... -*ok yg NI ika dh mengarut*
nk tengok dk cmne rupa wallet yg ika beli.... nahh ini dye....


 warna unggu mcm gaya JB la plk. tp bentuk n warna ni ika beli bg semcm ngn yati n dibah *geng "CSV" chocolate+strawberry+vanila*
 tengok dlmnye ok kan..... kira berpatutan ler barangnyer
 wallet ni ade tiga zip. xtahu plk salah satunye ade tempat letak kunci. terbaek....

dlm ika duk citer ni... korang agak2 dh tahu ke harganye. tobat xtaw! hee.... harganya ialah RM5.**
itu harga skrg klu harga dlu lebih kurang RM10.** keatas. naseb baik habes byr. klu x berhutang la ika ngn dya *mimi*.... 



lepas 2.....




3....




TAMAT

Wednesday, August 3, 2011

harus insaf demi diri sendiri.

ya. ika masih lg slaves of Allah s.w.t Alhamdulillah..... korang?

 jika la ika jadi mcm mereka *dlm gmbr* pasti ika terer gila baca Al-Quran.


 naseb baik ika belajar silat. buley gak pertahankan diri....korang ade Brann? huhuk


 yep.... ika Tak Nak couple2 lg time ni. kena fokus tentang PMR dulu. harus2....





buat baik berpada-pada,
buat jahat jgn sekali,
nanti hari lain kita berjumpa,
insyaallah, untuk sekali lagi.