Friday, April 26, 2013

Tips Peperiksaan

Assalammualaikum. 

Kebetulan 30/4/13 ni ika akan hadapi exam pertengahan tahun. Jadi ika nak kongsi beberapa tips yang ika dapat. Buat korang yang bakal hadapi exam yang akan datang boleh la guna tips ni ye. ^^


  1. Solat Hajat
  2. Malam Exam Berdoa
  3. Minta Restu
  4. Sediakan Semua Alat Peperiksaan
  5. Malam Peperiksaan Tidur Awal
  6. Bangun Awal
  7. Sembahyang Subuh
  8. Sarapan Pagi Yang Seimbang
  9. Salam Tangan Ibu Bapa
  10. Datang Awal Ke Sekolah
  11. Elakkan Berbincang Dengan Kawan-Kawan
  12. Tenangkan Diri
  13. Buang Air
  14. Senaman Ringan
  15. Baca Bismillah Dan Selawat
  16. Masuk Kaki Kanan
  17. Duduk Dengan Selesa
  18. Tarik Nafas/Senyum
  19. Dengar Arahan Ketua Pengawas Peperiksaan Dengan Teliti
  20. Sebelum Kertas Diambil Bacalah Doa
  21. Ucapkan Terima Kasih. 



Monday, April 22, 2013

Benda yang difikirkan

Assalammualaikum...

Semenjak dua menjak ni busy sangat ka ika ni sampai blog sendiri pun terbiar sampai bergantung tak bertali.
yup! ika sememangnya busy. busybody...HAHA. x lawak.

Dari first masuk form 5 dah sekarang nak hampir dengan Spm banyak dugaan yang datang tanpa diundang.
itu la, ini laa... hurmm kadang2 sampai  nak pecah ja otak ni sebab asyik duk memikir jaa. Nak tahu apa yang ika suka fikirkan. tgk bawah ni.









1. KERJA SEKOLAH: Alahai kerja sekolah. Kalau dikelaskan satu persatu banyak juga yang belum siap. Jika ada yang lengkap pun ada lagi pulak kerja yang baru. Tak pernah berhenti-henti. Tahulah nak spm pun. Tapi kalau dah mcm ni caranya, ni kes dera buat kerja nih. haha. 





2. KERJA KURSUS: Apabila ja seseorang itu sudah masuk sekolah mengah pasti x terlepas dengan kerja kursus yang bertimbun di campur pula dengan kerja sekolah itu memang buat ika pening kepala. Tambahan pula, ika aliran sastera dan ambil subjek ERT(ekonomi rumah tangga) memang kami tiap2 tahun kena buat kerja kursus. Baru ni buat kena baju masib dah terlepas dah azab tu. sekarang ni pula nak memasak. Dah laa menu dan bahan masakan kena cari sendiri. erghh... pening2. 

  



3. DUIT POKET: Ika bukannya anak orang kaya boleh dapat duit dalam sekelip mata. Kadang kalau ada duit pun kena asyik pandai berjimat-cermat untuk kegunaan semasa kalau habis duit ika nak topup henfon pakai apa, nak bayar duit "kut" pakai duit sapa. Nasib x pokai sangat. 





4. MASA DEPAN: Dah habis sekolah nanti nak pi mana, sambung belajar ker, kerja kat mana, tinggal kat mana, kahwin dgn sapa hihi,  Haaa, semua tu pun kena fikirkan jugak taw. Kalau masa depan langsung x difikirkan pastu nak hidup macam mana nak cari duit pakai apa. bulu ketiak? isshh giler betol kan.




Semua benda yang kat atas ni memang ika selalu fikirkan. Biarpun kat rumah ke kat sekolah ke or kat mana2 lagi memang benda ni sentiasa bermain di otak. Ini baru sendikit ika alami. Nanti dah habis sekolah segala macam2 benda mesti ika akan lalui juga. Bukan ika sahaja, tapi semua orang akan alami. 


sekian, terima kasih.





*amboi bangunan pun dah dilindung, terlindung oleh bendera parti nak katakan* hihik. 

  

Saturday, April 20, 2013