Wednesday, September 26, 2012

Gadjet ika

Assalammualaikum...




Nampak tak kat atas tu. hehe. Ni lah mp3 ika yang ditunggu-tunggu. akhirnya dapat jugak beli.
size dye lebih kecil daripada mp3 kawan ika. mp3 ika xde skrin yang kawan ika punya mp3 ada skrin.
tapi ika punya lebih mahal dari dye biarpun xde skrin sebab charger yang ika dapat Original punya.
Harga pun agak lumayan jugak laa. Tapi benda yang selalu ika nak. Mesti ika kena dapatkan jugak.
itu lah ika ^^





Gadjet yang seterusnya yang mesti ika dapatkan ialah....




CANON EOS 1100D



Ika teringin sangat  nak beli benda ni dari dulu lagi. Hanya duit je yang cukup nak beli.
Ika ni bukanya kaya. Main mintak duit mak bapak terus dapat....rasa2nya mesti dapat pelempang dulu. ahahaha. Ingat makbapak aku cap duit. Tapi ika rasa agak menunggu tahun jugak la klu nak beli. 
Umur pun baru 16 tahun. Kerja pun tidak lagi berangan nak beli. tu laa. klu ada duit senang je. nampak yang kita suka terus beli. Hmmm otak pun duk ingat Canon...Canon je. 
Yang lain terus tak ingat dah. Kempunan rupa...hehe.





Sekian Terima Kasih.




Thursday, September 13, 2012

Tuesday, September 11, 2012

Lirik Gangnam Style Berunsurkan Penghinaan Terhadap Islam?


Ayat diatas tu ika jumpa di Facebook. ika cuba highlightkan dlm beberapa perkataan dan ika cuba nak jelaskan maksudnya disini:


1. Setahu ika, sekarang ni memang dunia akhir zaman. Lagipun dalam berita xde pun yang cakap Orang Korea cuba jatuhkan umat islam. Kalau ada sila buktikan. Paling banyak yang sebarkan fitnah ni yang cuba menjatuhkan kaum dia sendiri dengan pergaduhan seperti ini. x gitu?

2.  lagu Gangnam Style tu menghina islam? aishh ika rasa korang dah salah faham ni.
cuba tengok lirik yang telah ika translatekan ke Malay.




Oppa adalah gaya Gangnam
gaya Gangnam

Seorang gadis yang panas dan humanle pada siang hari
Seorang gadis bergaya yang tahu bagaimana untuk menikmati kebebasan secawan kopi
Seorang gadis yang hatinya semakin panas apabila malam datang
Seorang gadis dengan jenis yang piuh

Saya seorang lelaki
Seorang lelaki yang adalah seperti panas seperti anda pada siang hari
Seorang lelaki yang satu-tembakan kopinya sebelum ia juga menyejuk
Seorang lelaki yang hatinya pecah apabila malam datang
Itu jenis lelaki

Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Sekarang mari kita pergi sehingga akhir

Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam

Eh Sexy Lady, Oppa adalah gaya Gangnam
Eh-Sexy Lady oh oh oh oh

Seorang gadis yang kelihatan tenang tetapi memainkan apabila dia memainkan
Seorang gadis yang meletakkan rambutnya apabila masa yang sesuai datang
Seorang gadis yang meliputi dirinya tetapi adalah lebih seksi daripada seorang gadis yang bares semua
Seorang gadis sensable seperti itu

Saya seorang lelaki
Seorang lelaki yang kelihatan tenang tetapi memainkan apabila dia bermain
Seorang lelaki yang pergi sepenuhnya gila apabila datang masa yang sesuai
Seorang lelaki yang telah membonjol idea dan bukannya otot
Itu jenis lelaki

Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Sekarang mari kita pergi sehingga akhir

Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam

Eh Sexy Lady, Oppa adalah gaya Gangnam
Eh-Sexy Lady oh oh oh oh

Di atas lelaki berjalan adalah manusia terbang, bayi bayi
Saya seorang lelaki yang tahu satu perkara atau dua
Di atas lelaki berjalan adalah manusia terbang, bayi bayi
Saya seorang lelaki yang tahu satu perkara atau dua

Anda tahu apa yang saya cakapkan
Oppa adalah gaya Gangnam

Eh Sexy Lady, Oppa adalah gaya Gangnam
Eh-Sexy Lady oh oh oh oh


rasanya xde ayat2 yang pelik kan. langsung xde ayat yang menghina islam. mungkin yg sebarkan cerita karut ni terjumpa mana2 lirik yang telah digubah kot. itu yang dye ingat lirik Gangnam Style ni menghina islam. 


3.  kenapa perlu ada perkataan "Konon". kenapa? x pasti dengan bukti sendiri? atau sengaja reka2 cerita?. lagipun korang dh tengok lirik tu kan. xde ayat2 mcm dye kata tu pun.  

4. Apa? silang tangan tu ada kena mengena dgn tanda salib. padahal banyak lagi benda lain yang ada bentuk tanda salib kenapa x persoalkan semua tu. 

5. xda kena mengena lagu tu dengan Murtad! klu nak dengar. Dengarlah! x salah pun. tp jangan la sampai terikut-ikut dengan cara dan gaya berpakaian mereka sebab kita sendiri pun tahu yang mereka itu kafir dan pakaian mereka juga agak menjolok mata. klu korang berfikiran matang...yang salah, baik jgn ikot, klu yang baik x salah aih kita ikot. sepatutnya penyanyi di Malaysia ni  perlu bangkit mencipta nama di negara orang. baru boleh berjaya seperti Psy yang telah mencipta nama di negara barat. orang Klu dah benci lagu tu, maknanya semua lagu korea lain pun dye benci. nama pun Korean Haters. *sesetengah orang je yang cuba cari masalah yang lain ok*




"Oppa Gangnam Style"
bermaksud
"Abang Gaya Gangnam"

Gangnam adalah nama tempat. 




maaf jikalau ada terkasar bahasa. lagipun sebagai peminat korea, ika hanya cuba nak jelaskan
tentang salah faham korang terhadap lagu Gangnam Style. itu saja.
Kalaulah fakta yang ika perjelaskan ini tidak benar, maknanya mungkin ika yang salah.
semua manusia buat kesilapan.



sekian, terima kasih
wassalam ^^




Saturday, September 8, 2012

Beraya di Kampungku!

Assalammualaikum.
hahahaha.... mula2 nak gelak dekat diri ika dulu sebab sekarang baru nak post gambar raya.
yang awal2 dulu gatai tak maw buat. sekarang dah kelam kabut. padan muka chek.

haritu ika dah letak pic raya di rumah dan juga bersama-sama kawan.
sekarang ika nak share pic2 raya dikampung bersama korang semua. 
ika cakap Key EL x pandai sangat, tapi cakap kedah pandai sungguh.
semua entry ika tulis bahasa Key EL. phm Key EL?. 
ermm...xnak tulis dh. 


meh la layan pic2 yang ada ni. besa2 ja. Fotographer yg x bertauliah nak kata pun. 



rumah Datuk dan Nenek ku. mereka berdua telah pergi selama-lamanya.


Filem "Gadis Melayu Terakhir". akan datang. nyiahahaha. percayalahhh....


kanak-kanak Ribena bergambar. kelasss kau ika!


kitaorang tengok kambing terbang naik UFO. =_="


kami the Poyo Girl bergambar di rumah atok. Tangga yang yang meniti usia. nasib bukan kayu.
kalau tak memang dah reban a.k.a patah,runtuh dan lain2.


nak bergambar sambil lompat. hajat tidak menjadi akibat lemak yang terkandung dalam badan telah bertambah di Hari Raya. hohohohoho.


dalam semua gambar2 di atas mesti jaa ada gambar ika. busybody nak katakan.
biarlah.. heran apa. kami anak cucu2 tok nab yang masih single. kalau berkenan sila isi borang.
borang tu lu orang create sendiri ok. wa taknak masuk campur. 


lepas balik dari rumah tok. diorang yang ada dalam gambar ni bersinggah di rumah kak kiah a.k.a rumah ika sekeluarga. riuh rendah meyh. ni pic time kami pi makan dekat restoran Dik Na. 


 pak cik awang bersama isterinya.


ni Cu Som adik mak ika. bersama anaknya dan suaminya. mereka dari Klang.


ni pula family Pak tam ika. dari Sungai Buloh.


Perjalanan Kami Nak Cari Makan di Restoran sebenarnya mcm ni.:

1. nak pi makan di... Restoran Jeragan tp tutup

2. pi kedai makan dekat Stadium Darul Aman buka. tapi ramai orang dan berbau busuk disekitarnya.

3. cari pulak dekat Restoran Sala Classic dan Langkasuka. tutup jugak.

4. pastu... pi ikot jalan Kuala Kedah cari Restoran Rakok tutup, pi Restoran Oasis lampu tuan kedai x bayar elektrik kot tu yang jadi liplaplapliplap tuu... hampeh!

5. terjumpa Restoran yang betul2 dekat dengan rumah iaitu Restoran Dik Na. nasib dia bukak. klu tak kami semua balik rumah masak Maggi je makan.

Dalam nak rancang pi makan jauh2 last2 dekat rumah jugak kami cari makan.
nampak x permainan dye. lagi pun time raya2 nie sepatutnya kena buka kedai baru untung sebab hari raya orang malas nak masak. jadi malam asyik lapar nak cari makan. klu ika ada kedai. tobat bukak punya.




sekian terima kasih. 
wassalam.











Tuesday, September 4, 2012

Manusia oh manusia

"Manusia kalau x dilahirkan dengan sifat jeles memang x sah la jawabnya. Lagi-lagi jeles sebab usaha dan bakat seseorang tu. Kalau hangpa x suka seseorang tu, toksah la duk heboh-heboh. Nanti makin orang meluat kat hangpa lagi ada laa. paham ark!"

*tediaa loghat kedah mari* 


kita manusia sepatutnya kena ada budi pekerti
sekian dari Admin
Assalammualaikum.

Sunday, September 2, 2012

Gambar2 di hari raya aidilfitri 2012

Assalammualaikum.

sorry pic raya agak lambat sikit nak letak.
Almaklum laa aq kan busy. keja online fb je...ahaha. *blog dibiarkan*

semasa hari raya kami adik beradik, jiran tertangga, saudara mara. semuanya berkumpul sekali
meraikan syawal yang penuh warna warni. pelangi xdak okay.

baju baru,kasut baru, tudung baru, duit pun baru. biasa la tu... 
aktiviti tu sekali setahun mesti korang pun buat kan. ika pun buat gak. 

amacam raya, best? seronok? biasa2? or xbest langsung?....
ermm bagi ika tahun paling best. walaupun ada dua orang abang ika x balik beraya. tp sorang lagi balik pun dh cukup bermakna buat kami sekeluarga. paling 
UmppH sekali bila sepupu sepapat datang beraya kt sini *alor setar* kemeriahannya bertambah luar biasa owww. lepas beraya kt rumah, ika pi beraya dekat rumah rakan2 pula. best dpt sambut bersama-sama mereka. x rugi weyh ika naik moto pi beraya rumah rakan2. Lagipun semua tu dapat mengeratkanlagi silaturrahim kami bersama kawan2.


Bawah ni antara2 pic yang ika ada semasa menyambut hari raya.



satu2nya abang yang yang dpat balik beraya bersama. 

mama ika nampak muda la pulak. hehe

bersama sepupu ku...Nurul namanya. bersembang dengan dye mmg lawak habis r

dari kiri...adibah dan yati. sahabat sejati weyh. 

ni lah kawan2 ika. time ni kami beraya dekat rumah yati. 
pilih cepat. yang mana mau dijadikan menantu anda..ahahaha

ni anak dara pakcik Asri ika. sepupu jugak. satu2 nie je gambar yg ika dapat.

sepupu2 yang datang dari pelbagai daerah. nak tulis tp x ingat. :P







Pic beraya di kampungku... akan datang. ^^
tunggu ye.