Monday, May 7, 2012

Teliti Facebook Anda!

Assalammualaikum!

Hey guys..... sorry ye kerana buat korang lama menunggu untuk entry terbaru dari ika.
biasalah. sekarang ni ika busy kendalikan fb lama dgn yg baru. twitter plk satu hal lg....
ermm..papepun skry dh dapat update balik blog. syok x? syok x?.... hahaha 
erkk dh tahu update tp xtahu nak letak entry ape...ermm korang nak ape? minta je nanti ika bagi.
nak kiss? meh sini....muahhh! ahahaha... mengarut sudaa...

ok...harini ika nak sentuh tentang Teliti Facebook Anda. 
ika buat entry macam ni supaya pengguna2 fb tidak lalai dlm menguruskan fb mereka.






1. jangan tahu guna fb tapi tidak tahu untuk private-kannya. sila private mana2 bahagian dalam  fb korang supaya orang luar tidak tahu mengenai status fb anda kecuali kawan sendiri. cuma klik privacy settings ja lepastu private mana2 bahagian yang korang tidak mahu orang lain tahu.  

2. sekarang ni dah banyak fb2 yang kena hack. klu jadi dekat kita macam mna. menangis bley banjir rumah taw x. ade orang kata yg selalu kena hack ni sebab mereka x privatekan email address. org yg nak hack kita tu guna email untuk hack jadi....baik private siap2 kan senang. tp klu kena juga redha jealah.... 

3. santau korang percaya x... ye ade...tp jarang orang nak gunakannya. ika bukan suruh korang buat santau kt sape2 erkk tp silalah private gambar anda yg agak2 peribadi sangat tu. ika bukan nak paksa korang..ika cuma nak cakap jaa...sebab haritu ada kawan ika nih. dye larang ika dari letak gambar dari atas kepala sampai nmpk kaki. sebabnya takot mana2 orang yg kita x kenal...dye buat santau dekat kita. xtahu lah betul ke tidak. ini pun dari mulut org je. bukan dari mulut ika. 

4. klu nak log in fb...pastikan korang x clik kotak kecik "keep me logged in" tu....mna tahu tetibe je orang lain tengah duk buka fb pastu naik fb korang sendiri. klu dgn cara tu memang senang la orang nk pergunakan fb korang. bila password plk ditukar merana la cek oiii!

5. klu dah guna fb jangan lupa log out ye. sebab klu korang main padam fb macam tu je nanti senang orang lain masuk fb korang. perkara macam ni banyak kali dah berlaku. tambah2 lg kepada budak2 yg first time guna fb. tak tahu ape...terus tekan "x"....maka padam lah terus fb tu. jangan buat macam tu yea dikk! 
tp klu nak kembalikan balik fb tu...senang jea..hanya buka fb di page baru and then klu belum log out...sila log out kan. tp klu sudah... cuma log in balik...pastu log out semula.. biar confirm yg kita log out tu.


okeh! yang tu jelaa ika nak citerkan kepada korang supaya hati2 mengguna fb, tambah2 bagi yg baru tue ye.

Bukan nak mengajar tapi cuma perlu ambil berat sahaja :)

sekian terima kasih....
wassalam... ^^



Post a Comment