Monday, April 9, 2012

x puas hati!!!!

Assalammualaikum....

Harini ika dan team netball under 18 telah menyertai Pertandingan Bola Jaring peringkat MSSD. kitaorang menang 2 sekolah dan kalah pun 2 buah sekolah. kiranya 4 sekolah dh la kitaorang lwn. First sekali ika sangat x puas hati dengan peraturan netball tahun ni. selalu ja berubah. pengadil pun ada yang berubah.
sebenarnya ika ada dua benda yg ika x puas hati iaitu sikap pengadil dan pihak lawan. nak taw  ark mcm mana sikap depa tu . haa meh ika buat list sikit. contohnya kat bawah ni:


  1. tengah duk lwn paling banyak dye kata stepping. padahal ada ahli netball langsung xbuat stepping. sesenang dye je tiup "wissel". 
  2. pengadil mcm berat sebelah. dye lebih menyebelahi pihak lwn yg dapat mata tertinggi semata-mata nk kejar masa. kiranya dye nk bagi orang lain menang cepat.
  3. pihak lawan cuba buat trick untuk melemahkan team kami. terutama sekali pada ahli kami yg berada di posisi GA dan GS yg cuba nk shoot tapi xmasuk sebab pihak lawan cuba kata "i love you...." untuk memosongkan kami. gila ahh... pengadil pown bley buat xtaw ja...kang aq ketuk jgk pala pengadil nihh. dye ingat permainan ni bley buat main main ker....
  4. dah taw ada sekolah lain balik mcm tu saja sedangkan ada lg perlawanan. sesenang je pengadil buat pengunguman kata pihak lwn yg dah ada kt padang tu menang tanpa bertanding. tahulah sekolah tu undur diri xkan pengadil x reti kot nak suruh pihak lwn yg duk ada tu bertanding dengan sekolah yg lain. kalau mcm tu hoorayy r depa..... tp kami xmcm tu. team netball kami lawan dengan setiap sekolah yg duk ada. sorang pown x lepas taw. kami ada, kaw ada !?...
  5. haritu ppd kata orang luar xbley masuk dan team netball under 15 yg dh bertanding kelmarin xbley dtg tengok. tapi apa yang kami nampak, ramai orang luar yg masuk tengok budak netball bertanding. sekolah kami punyalahhh ikot peraturan tu. geram betoi.... klu x, ingat nak bawak satu sekolah dtg tengok. nahhh hamek kaw! peraturan sngat!
  6. ko taw tak. mcm mna nak bagi pengadil berat sebelah kita. senang je. pendaftaran kan kena 50 ringgit cuma tambah 10sen je. tobat dye nak. HAHAHA..... ika gilaa. eh eh... kami x buat mcm tu taw. jangan salah sangka.

itu jelah ika nak kata. kami taw kami sudah kalah. tp kami nak kalah tu biar la beradab. klu boleh nak tegakkan kebenaran yg pengadil x nmpk. perkataan yang berunsur negatif patotnya xbley dikata dan pengadil seharusnya kena ambil tindakan. yang ika tengok tentang "stepping" tu dimana pengadil blow wissel semasa kami mengambil bola dan jatuh tanpa kaki bergerak. tp dye blow wissel seolah-olah kaki kami bergerak. 
memang ada yang gerakkan kaki tu tapi sebenarnya x semua orang buat. ada yg ahli netball yg jaga gerak kaki dye semasa mengambil bola. ika sendiri nampak taw..... pastu last2 bila kaki dah stepping terus bola dapat kat pihak lawan. x ke rugi mata. betul ark. tu laaa. kadang-kadang ika duk tengok la jugak...asal pengadil ni asyik blow wissel jaa setiap kali stepping. entah2 pengadil tu kena rasuah paa. 

tudia r otak ika dah haru biru dah. bila dye panasss memang xley kawal.  keja nak hentam pengadil tu jaa... grr... xpa tahun depan kami akan kembali. kembali mengganas secara luar biasa. tunggu jelaa....
bukan takat pihak lwn yg nk kena hentam....pengadil pun akan kena hentam jgk taw. klarh makin lama makin mengarot citer ika ni. asal nak tulis ringkasan ja. tp ni dah tahap karangan dah nih.....

k..bye...
wassalam.... ^^

Post a Comment